Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2018 09:59 - Да помогнем на премиера
Автор: miloslav Категория: Политика   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ново двайсе. То се изтърколи от стенограмата на последното заседание на Министерски съвет (провело се тренировъчно в НДК, часове преди началото на председателството ни на Съвета на ЕС).

Разбира се, авторът на „новото двайсе“ е премиерът Борисов. Темата – едно от многото важни събития, бълбукащи напоследък около нас – зверски мръсният въздух, дишан от софиянци и гостите на столицата ни. Макар замърсяването да е глобален въпрос, концентрираме се върху София, заради истерията с която ескалира говоренето за фините прахови частици, нападащи столичния въздух.

(Иначе, на път е да се глобализира и броят на жертвите на убийци - поръчкови или маниаци, у нас през последния месец, след като във ВМА почина данъчният, разстрелян почти в идеалния център на София, посред бял ден малко преди Коледа. Та с него убитите станаха 8 (без да броим кучето от Нови Искър)

Но да цитираме премиера от въпросната стенограма – „Ние нали затова предприехме и санирането, за да може да се намали необходимостта от енергия за отопление зимата и за климатизация лятно време. Но истината е, че докато по един човек се вози в автомобил в София, при положение, че има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи, два лъча на метрото, живот и здраве след година ще пуснем и третия лъч…“

Страшно ми е да си помисля, какво можеше да има на мястото на многоточието, ако г-н Борисов се беше доисказал. Но най-вероятно – в свободен превод, мисълта му е следната – докато всеки си купува кола и си я кара сам, ще има мръсен въздух. Т.е. – за пореден път се внушава, че основната причина за замърсяването е броят на автомобилите, търкалящи се из София. Нещо повече, трябва да уточним, че с цитираните думи премиерът излиза от контекста на дебата, който е за дейността на въглищните централи и зашлевява негодниците шофьори, които се ширят сами в колите си.

Ами, по половин човек в автомобил не може да се вози, ми иде да му отвърна. Но няма да е сериозно. По-добре да продължим с анализа на цитата, тъй като (отново импровизираме, защото премиерът не се доизказва) въведената подтема за чисто новите трамваи и т.н. ни навежда на мисълта, че министър-председателят „приканва“ шофьорите не да качат втори, трети и пр. потенциален водач на МПС в колата си, с което да намалят автомобилите по улиците, а да слязат от нея, за да почерпят от благините на градския транспорт. Тук темите много се преплитат, затова ще се концентрираме само върху основното съждение – „докато по един човек се вози в автомобил в София“.

Първо – голяма грешка е по инерция да се приема, че основната причина за замърсяването – глобално или локално, е единствено броят на МПС-тата. Нещо повече, в дебатите от последните седмици, а и години, много точно бе формулирано, че проблемът е голямата средна възраст на автомобилите у нас и липсата на катализатори. Това е точното и именно тук трябва да се насочат усилията, което и вече се прави, но само колкото да стане ясно, че сме закъснели с мерките, а и ефектът от тях няма да е мигновен – привеждането на колите в еконормите ще е дълъг и мъчителен процес.

Да не говорим, че е много дискусионно дали автомобилното движение е основният замърсител. Ако, примерно, минете привечер по околовръстното – между София и Витоша, ще се ужасите какво се свлича към столицата от елитните планински квартали (Бояна, Симеоново, Драгалевци). То не е от ауспуси, а от комини на къщи... Пък и по степен на най-мръсен въздух на челните места не е центърът на София – където си джиткат нахалните водачи на МПС, а по-крайни квартали.

Но, предлагам, да помогнем на премиера, със съвет и идея. Това е наш граждански дълг. Не може насила да свали шофьорите от колите и да ги качи на трамвая. Това първо, второ – също не може насила да накара едно семейство с две коли, примерно, да ползва само едната в ежедневието си. Той трябва да ги предразположи сами да вземат това решение. По света отдавна го правят – но не като мярка срещу замърсяване, а в борба със задръстванията, което няма значение, важно е ноу хау-то.

В големи градове в САЩ, за да стимулират ползването на по-малко коли от повече хора, например освобождават най-лявата, скоростна, лента само за автомобили с повече от един човек в тях. А санкциите за „отворковците“ са жестоки и мигновени. Там наистина семейство с повече коли си прави сметката, избирайки между по-бързото и по-комфортното.

Та, има какво да се предприеме и в тази насока, но то по никакъв начин няма да спомогне срещу мръсния въздух. Нали си представяте нулевия ефект от ограничения собственик да кара сам новата си кола и трополящия по улиците 20-годишен таралясник, но с „екологичен“ брой пътници в него.

Затова се надяваме властта да запълни многоточието от изказването на премиера с полезни и работещи идеи.

Иначе дремещият във всеки от нас по един „Андрешко“ ще намери цаката и на тази вероятна забрана – ще започнем да возим съседи, колеги, лели, каки и пр. „баластра“ толкова, колкото е необходимо за влизане в законната норма за „населеност“ на автомобила.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miloslav
Категория: Новини
Прочетен: 28114
Постинги: 33
Коментари: 9
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930