Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2017 15:17 - Черният сценарий за избори „до дупка“
Автор: miloslav Категория: Новини   
Прочетен: 234 Коментари: 0 Гласове:
0



15 февруари, 2017

Най-добре е служебният кабинет да се вслуша в съветите, давани му щедро през изминалите дни и да отправи незабавно питане до Конституционния съд. То трябва да изчисти казуса до каква степен идващите предсрочни избори са уязвими от атаки и касирането им.

Защото, както стана ясно след редовното заседание на служебния МС, операцията „Набавяне машини за гласуване за вота“ е пред провал. Той беше предизвестен, тъй като едва ли за толкова кратко време – след произнасянето на върховните съдии, можеше да се мисли, че ще бъдат осигурени над 12 хиляди машини.

А схемата е ясна – при липса на машини, които да дават възможност на всеки българин да гласува, ако иска и машинно, буквата на закона не е спазена и вотът на 26 март – дори да е перфектно проведен, е застрашен от касиране.

Ако има жалби, разбира се. Но като знаем изобретателността, съчетавана когато е необходимо с деструкция, при българина, все ще се намери някой недоволен или пък „в името на справедливостта“, който да обжалва провеждането на извънредния парламентарен вот. За справка – безумните (стигащи до патологичност) жалби срещу новата партия на Христо Иванов „Да България“, че и срещу коалицията, в която той бе принуден да влезе, за да спаси явяването си на вота, което е друга тема…

Имайки предвид как „мъките български край нямат“, то не е съвсем невероятен сценарият, при който влизаме в серия от извънредни парламентарни избори, тъй като държавата не може да осигури едно или друго, записано в изборните закони. Което от своя страна все пак поставя въпроса и за адекватността на тези закони и хората, които са ги създавали.

Малшанс! Откъде пък ЦИК да знае, че Борисов ще подаде оставка след президентските избори, което да доведе до предсрочен вот още в началото на 2017-та – годината, от която според Изборния кодекс българите трябва да могат да гласуват и машинно. Нормалният изборен календар не предвещаваше избори в началото на годината. Това не оправдава държавата, но все пак трябва да се признае и липсата на късмет за хората от Централната избирателна комисия.

Настоящият служебен премиер е изтъкнат юрист. Около него има също така съветници с достатъчен експертен потенциал. Да сядат и да мислят следващите стъпки. Но ще прилича малко на игра на руска рулетка, ако започнат да гадаят дали въобще вотът е атакуем заради машините.

Трябва да се „играе на сигурно“, макар че, ако конституционните съдии – при отправен им въпрос – отговорят, че вотът може да бъде касиран заради липсата на машини, то мъглата става пълна. Към настоящия момент можем само да импровизираме, но тогава ще се наложи или с цената на всичко да си намерим машини (все пак сме „нация техническа“), или ако има законова основа – да се отложи парламентарният вот, колкото и това да ни постави в деликатна и малко комична ситуация.

В противен случай – по най-черния сценарий - следва:

·         26 март – избори (струващи около 30 млн. лева), предшествани от предизборна кампания, започнала още през лятото на миналата година заради президентските избори и продължила без прекъсване след хвърлената оставка от Борисов и компания.

·         При добро стечение на обстоятелствата – около 27 април (почти сигурно след драматични колизии и алъш-вериши между влезлите в 44-тия парламент партии) се съставя и встъпва в мандат новият нормален Министерски съвет (вероятно в ситуацията на вече внесена жалба в Конституционния съд за касиране на изборите). През това време депутатите нахалост ще са си избрали ръководство, сформирали комисии и т.н.

·         Към средата на май – КС обявява вотът за незаконен.

·         Президентът Радев разпуска парламента (чийто кратък живот може да кандидатства за Гинес), насрочва нови избори и назначава нов служебен кабинет (с което изравнява рекорда на Плевнелиев). През това време България е без еврокомисар, със заплашително приближаващо начало да председателства ЕС и кой знае още с какво.

·         Към края на юли, когато целокупното народонаселение е по морета и балкани, се провеждат нови избори (да се надяваме дотогава ЦИК да е уредил въпроса с машините) с унизително ниска активност заради „ваканцуването“, водеща до съмнителна представителност на избрания парламент.

·         В началото на септември (живот и здраве) имаме пореден нов и редовен Министерски съвет и 45-то Народно събрание

И обидното е, че дори няма смисъл да питаме „защо точно на нас се случва това“.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miloslav
Категория: Новини
Прочетен: 27884
Постинги: 33
Коментари: 9
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031